adobe premiere trials Cheap Soft Downloads what happen to microsoft office word

Earth Hour – ora la care curentul se va opri… degeaba

March 26, 2010 | Autor: George Olteanu | Categoria: Noutati | 3,000 Comentarii

Mâine seară, între orele 20:30 şi 21:30, suntem rugaţi să scoatem calculatoarele, televizoarele şi restul electronicelor din priză, să aprindem o lumânare şi să ne rugăm pentru supravieţuirea speciei. Este Ora Pământului (Earth Hour).  Evenimentul are loc o singură dată pe an şi are drept scop responsabilizarea noastră în ceea ce priveşte consumul de resurse energetice.

Acum, sincer vorbind, o oră pe an în care stingem lumina nu schimbă cu nimic situaţia de pe Terra. Mai mult, Terra nici nu are nevoie să fie menajată. Ea ne răspunde cu aceeaşi monedă şi tot noi avem de suferit din cauza poluării şi a epuizării resurselor. Aşa că este greşit să spunem că protejam pământul – pe noi ne protejăm! Şi pentru că tot veni vorba de protecţie şi de calitatea vieţii, simt nevoia să vă împărtăşesc câteva gânduri.

În primul rând, cred că în fiecare zi ar trebui să arătăm că ne pasă de noi şi de cei din jur şi să facem în aşa fel încât să fie bine. Fapt care nu se întâmplă. Aerul din Bucureşti este aproape irespirabil în zonele aglomerate din trafic şi la ore de vârf. Alergam aseară pe marginea lacului până când am ajuns la şosea. După 10 minute a trebuit să mă opresc pentru că nu se mai putea. Simţeam că inspir “aer” direct din ţeava de eşapament.

Cineva spunea că cea mai dăunătoare invenţie a secolului XX a fost maşina personală. Subliniez, personală. Mare dreptate a avut. Imaginaţi-vă un oraş în care să circule mijloace de transport în comun, vehicule de intervenţie (salvare, pompieri, poliţie) şi biciclete sau alte vehicule fără combustie. Am avea aşa:

 • un corp mai sănătos şi mai armonios dezvoltat
 • în loc de parcări am avea spaţii verzi, părculeţe
 • în loc de noxe am respira aer curat
 • în cazuri de urgenţă salvările ar ajunge mai repede la faţa locului. La fel şi poliţia sau pompierii.
 • numărul de decese din cauza accidentelor rutiere ar fi mult mai mic. Aş spune că ar tinde chiar către zero
 • numărul de infracţiuni ar fi mult mai mic – obiectele voluminoase nu ar mai putea fi furate, infractorii nu ar mai dispărea imediat de la faţa locului etc.

Vor spune unii: păi da dar cu maşina merg la cumpărături, la mare, la munte.

Vreau să vă spun că eu am fost (în 90% din cazuri) la cumpărături şi în concedii fără maşină personală. La cumpărături am cărat în spate sau în mână, în concedii am mers cu trenul sau autocarul. Şi nu am suferit absolut deloc. Cei cu mai mulţi bani pot opta pentru cel mai rapid mijloc de transport – avionul.

Dar cine sunt eu să promovez un asemenea mod de viaţă? Cine se poate pune cu marile corporaţii care ne-au transformat în nişte consumatori fără creier? Şi aici nu mă refer doar la industria auto ci şi la cea alimentară – vezi Food Inc. Ar mai fi multe de spus, dar poate într-un episod viitor.

Concluzia oricum va rămâne aceeaşi. Suntem prea puţini ca să mai schimbăm ceva.

Etichete: ,

Comentarii (3,000)

 1. divorce says:

  Divorcemind.com is a online divorce resource for divorce attorney, attornies and lawyers. You will find the best divorce information online. Divorce Mind will make your divorce or separation a quick, convenient and private.

 2. Eu nu indraznesc sa gust pentru nimic in lume daca nu are controlul facut.Multi se imbolnavesc cu buna stiinta,dar mai rau este ca imbolnavesc si pe altii cu foarte multa nepasare.Te pup!

 3. Adesso sì che questa faccenda dei cervi mi è chiara! I cervi che SONO andati sott’acqua, non i cervi MARINI!!! Aha!! Non avevo letto tutti i commenti, pardon! Deve essere stupendo vedere i cervi in acqua, io li adoro soprattutto i cuccioli, i cerbiatti!! Siete riusciti a filmarne alcuni???

 4. Good points all around. Truly appreciated.

 5. Hey, that’s the greatest! So with ll this brain power AWHFY?

 6. Kion mi plej shatas de Ipernity kaj Facebook estas la fakto ke temas pri lokoj ne kontrolataj de la sektecaj esperanto-organizoj. Kaj por protekti sian identecon oni povas uzi kromnomojn. Tial mi invitas chiujn esperantulojn societumi tie. |

 7. here are some hyperlinks to web-sites that we link to due to the fact we think they are really worth visiting

 8. I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it’s free? Awesome!

 9. Great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 10. Enlightening the world, one helpful article at a time.

Lasa o replica

web hosting